Începând cu anul 2024, în cadrul fondului de dezvoltare instituțională – F.D.I. – gestionat de Ministerul Educației și destinat instituțiilor de învățământ superior din România, a fost inclus o nouă direcție de finanțare pe care universitățile o pot accesa. Această nouă direcție are titlul “Susținerea participării și accesului studenților cu dizabilități la procesul educațional” și cuprinde următoarele obiective și activități orientative eligibile pe care Universitățile le pot dezvolta în beneficiul studenților cu dizabilități:
Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași a elaborat, depus și câștigat un prim astfel de proiect pe acest domeniu cu titlul “TUIASI Universitate Incluzivă” prin care a intenționat să atingă cât mai multe dintre obiectivele propuse. Astfel, în cadrul acestui proiect au fost realizate următoarele activități:
Proiectul a fost coordonat de Prorectoratul Relația cu Studenții din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași.
Articolul 21 şi, respectiv, articolul 26, incluse în capitolul referitor la egalitate din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, interzic discriminarea bazată pe motivul existenţei unei dizabilităţi şi recunosc şi respectă dreptul la integrare al persoanelor cu dizabilităţi.
Miercuri, 20 noiembrie 2024, în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0116, la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră a avut loc evenimentul TUIASI-Universitate Incluzivă, unde elevii și profesorii Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași au avut ocazia să se întâlnească cu conducerea universității, să participe la un hackathon și să ia parte la diverse activități interactive împreuna cu studenții și profesorii TUIASI, cu profesori din Madagascar, precum și cu elevii Asociației Grupurilor Locale de Tineret din Iași.
Iată și câteva din impresiile culese în timpul activităților la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră CCOC-TUIASI.
„Ne-am dori să mai venim la Centru de consiliere și pentru alte experiențe (G., A.). Ne-au plăcut mult activitățile realizate de Tudor și interacțiunea cu studenții (An, L., G). Mi-a plăcut că am văzut căminele studenților și călătoria cu microbuzul (St). Mi-a plăcut jocul cu mingea (Al, L.). Masa de la cantină a fost foarte bună, ne-a plăcut că am mâncat cu profesorii (L., E.) și meniul cu carne și cartofi (E.), iar supa cu găluște a fost ca la mama acasă (D). Suntem mândri de colaborarea noastră cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și de oportunitățile oferite elevilor noștri, care contribuie la promovarea unei educații de calitate și a incluziunii (A.B.).”
Această experiență a contribuit la dezvoltarea personală și profesională a tuturor participanților, oferindu-le perspective noi și inedite asupra integrării și dezvoltării în mediul universitar.